Minä itse yhdistän digitaaliseen taiteeseen, jopa digitaaliseen kuvataiteeseen, syntetisaattorit. Syntetisaattori on eräänlaisen määritelmän mukaan musiikin ja efektien tuottamiseen käytettävä elektroninen laite tai laitteisto. Syntetisaattoreita ohjataan yleensä pianoa muistuttavalla laitteella, jossa on koskettimet.

Tietokonesyntetisaattoreissa taas äänen synteesi tapahtuu yksinkertaisesti tietokoneen laskennalla, joka tuottaa äänen. Nykyinen prosessoriteho on tietokoneissa niin suuri, että laskenta ja äänenmuodostus tapahtuu reaaliajassa, kun tietokonesyntetisaattorin käyttäjä käyttää tällaista syntetisaattoria tietokoneella. Tätä nykyä ohjelmistosyntetisaattoreista on kasvanut jo kokonaisia virtuaalistudioita. Tämä mahdollistaa kokonaisen kappaleen säveltämisen ja toteutuksen omalta tietokoneelta. Jos näitä syntetisaattoreita vain osaa käyttää itse tai jaksaa opetella niiden oikeanlaisen käytön ja tekniikan musiikin teossa.

Syntetisaattoreilla on yllättävän pitkä historia. Modernien syntetisaattorien esikuvana pidetään kuitenkin lähinnä Robert Moogin kehittelemä Moog- syntetisaattoria. Tämän syntetisaattorin toiminta perustui analogielektroniikalla toteutettuun vähentävään synteesiin. Ensimmäiset elektroniset instrumentit taas rakennettiin jo 1800- luvun lopulla. Nykyaikaisissa digitaalisissa syntetisaattoreissa käytetään usein digitaalisia ääninäytteitä tai analogisten syntetisaattorien ääntä muistuttavia funktioita eli mallintavia synteesejä.

Syntetisaattorien keksiminen ja kehittely on siis mahdollistanut musiikin säveltämisen ja teon siirtymisen, myös äänityksen kannalta, kotistudioihin. Näin myös musiikin tuottamisessa on minun mielestäni siirrytty uudenlaiseen aikakauteen. Jälleen digitaalinen taide on siis tullut lähemmäs tavallista kuluttajaa. Sallien heidän tuottavan, tietyissä rajoissa tosin, vaikkapa musiikkia omista lähtökohdistaan. Tämä mielestäni vain lisää taiteen kentän monimuotoisuutta ja kiinnostavuutta.

Syntetisaattoreillla on siis vahva merkitys digitaalisen taiteen syntymisessä. Voisiko juuri digitaalinen taide olla se, millä tavallinen kuluttaja saadaan lähemmäs taiteen suurta maailmaa? Internetissä on myynnissä monenlaisia syntetisaattoreita, jotka silloin, ainakin teoriassa, ovat kaikkien ulottuvilla ja saatavissa. Varsinkin ohjelmistosyntetisaattorien muodossa tuntuu olevan täysin mahdollista kenelle tahansa perustaa omaa musiikkia tuottava studio myös kotiin.

Digitaalisesta taiteesta ylipäätään voi tulla se helposti lähestyttävä taiteen muoto, kunhan taiteilijat itse jaksavat tätä taiteenlajia toteuttaa. Minulle tulee asiasta mieleen, että on näinä aikoina myös helpompi päästä omalla taiteellaan ihmisten tietoisuuteen, kun digitaalisesti toteutetun taiteen voi julkaista helposti internetissä. Tämä taatusti ajaa myös omalta osaltaan, varsinkin taiteilijoiden, sananvapautta.