Helsingin yliopisto on maailman 57. paras yliopisto

Author: | Posted in oriseutu No comments

Helsingin yliopisto on sijalla 57 maailman parhaiden yliopistojen joukossa Shanghain yliopistovertailussa tänä vuonna. Helsingin yliopiston verkkosivuilla www.helsinki.fi/fi kerrotaan tästä asiasta. Pohjoismaisista yliopistoista Helsingin yliopisto on kolmanneksi paras. Euroopan yliopistoista Helsingin yliopisto on 18. paras.

Maailman parhaaksi yliopistoksi valittiin jo 16. kertaa peräkkäin Harvardin yliopisto. Helsingin yliopiston jälkeen Suomen parhaat yliopistot ovat Aalto- yliopisto ja Turun yliopisto. Nämä molemmat yliopistot sijoittuivat luokkaan 301- 400.

Yliopistoja on kaikkiaan maailmassa, laskutavasta riippuen, 17 000-23 000 yliopistoa. Shanghain yliopistovertailu on taas alallaan vanhin sekä yksi tunnetuimmista yliopistovertailuista. Yliopistovertailuissa ylipäätään arvioidaan yliopistoa sen mukaan, mikä on tutkimuksen määrä yliopistossa, kuinka vaikuttavaa tämä tutkimus on, mikä on opetuksen laatu, maine tutkijoiden ja työnantajien keskuudessa ja kansainvälisyyttä.

Shanghain yliopistovertailu on ilmestynyt joka vuosi vuodesta 2003 lähtien. Muita tunnettuja listauksia ovat Times Higher Education, QS- yliopistovertailu ja Taiwan- ranking. Helsingin yliopisto sijoittuu näissä kaikissa yliopistovertailuissa 0,5 prosentin parhaimmistoon. Helsingin yliopistolla myös seurataan yliopiston sijoittumista näissä yliopistovertailuissa. Yliopistovertailuilla on merkitystä, mitä tulee yliopiston julkiseen kuvaan ja tunnettavuuteen maailmalla. Yliopistovertailut käyttävät kuitenkin arvioinneissaan lähes ainoastaan englanninkielisiä julkaisuja ja viittauksia. Näin muiden kuin englanninkielisten yliopistojen on vaikea päästä yliopistovertailuissa kärkeen.

Mitä hyötyä näistä yliopistovertailuista sitten ylipäätään on? On havaittu, että opiskelijat käyvät läpi yliopistovertailuja ja pyrkivät yliopistoon näitä yliopistovertailuja seuraten. Myös yliopistoille itselleen on hyötyä yliopistovertailuista. Näin yliopistolla voidaan seurata, miten yliopistolla noin kansainvälisellä tasolla menestytään. Yliopistotutkimukset kertovat myös opetuksen tasosta suoraan. Sillä mitä menestyneempi yliopisto on tutkimuksen saralla, sen parempaa opetus luultavasti myös on. Näiden listausten ongelmia on kuitenkin luotettavan datan määrä ja tasa- arvoisen mittauksen määrä.

Listan kärjessä taas ovat hyvin rahoitetut, yleensä yhdysvaltalaiset yliopistot. Näissä yliopistoissa ei olla yliopistovertailuista kovinkaan kiinnostuneita. Toisella sijalla Shanghain yliopistovertailussa tänä vuonna on Stanfordin yliopisto ja kolmannella sijalla tässä vertailussa on Cambridgen yliopisto. Kööpenhaminan yliopisto taas on tässä vertailussa pohjoismaiden paras yliopisto. Toisella sijalla kyseisessä yliopistovertailussa on pohjoismaissa Karoliininen instituutti, joka on Ruotsissa.