Martin Puryear: taitelija, joka edustaa Yhdysvaltoja Venetsian biennaalissa vuonna 2019

Author: | Posted in oriseutu No comments

Martin Puryear on valittu edustamaan Yhdysvaltoja Venetsian biennaalissa vuonna 2019, joka järjestetään 58. kerran, ensi vuonna. Hän on taiteilija, joka on tullut tunnetuksi minimalistisista ja abstrakteista veistoksistaan. Martin Puryearin veistokset ovat yleensä pronssia ja puuta, kerrotaan The Guardian -lehden verkkosivulla maanantaina 20.8.2018 julkaistussa artikkelissa.

Kyseisessä artikkelissa kerrotaan, että Martin Puryear on ollut jo vuosikymmenet merkittävä yhdysvaltalainen taiteilija. Martin Puryear on tehnyt taidettaan kulttuurien välisten virtausten avulla. Viime aikoina tämän taiteilijan kerrotaan pohtineen, miten historia määrittelee nykyhetkeä. Myös hänen Yhdysvaltoja edustamisensa Venetsian biennaalissa kertoo siitä, kuinka merkittävä taiteilija Martin Puryear todella on. Hänen teostensa ollaan nähty edustavan kauneutta, lämpöä ja ihmisyyttä.

Eräs hänen tunnetuista teoksistaan on veistos nimeltään Question, joka on vuosilta 2013- 2014. Tämän veistoksen ajatellaan määrittelevän teoksia, joita Martin Puryearilta tullaan näkemään ensi vuoden Venetsian biennaalissa. Tämä veistos kuvaa jättimäistä kysymysmerkkiä, joka on toteutettu jättimäisen ja pronssisen veistoksen muotoon.

Viime vuonna kyseisen taiteilijan kerrotaan sanoneen, että minimalistisen patsaan ymmärtäminen on katsojassa itsessään. Martin Puryear kertoo, ettei hän kerro katselijalle, mitä hän katsoo, kun katselija on katsomassa hänen töitään, vaan hän luottaa katselijan näkemykseen ja heidän mielikuvitukseensa.

Hänen teoksissaan on käsitelty myös orjuutta, kun hän on tehnyt kahleen muotoisia veistoksia, joista voidaan ajatella olevan yhteys orjien pitämiin kahleisiin, kun heidät tuotiin laivoilla Amerikkaan. Hänen kerrotaan muun muassa tehneen suuria ja hyvin tunnistettavia veistoksia jo usean vuosikymmenen ajan, joissa yhdistyvät moderni geometria ja perinteiset käsityöntaidot.

Venetsian biennaali on merkittävä nykytaidenäyttely. Tämä nykytaidenäyttely järjestetään joka toinen vuosi, eli parittomina vuosina, Italian Venetsiassa. Venetsian elokuvajuhlat on myös osa tätä tapahtumaa, kuten myös Venetsia arkkitehtuuribiennaali, joka järjestetään parillisina vuosina.

Myös Suomi ja suomalaiset taiteilijat ovat osallistuneet Venetsian biennaaliin. Aleksi Gallen-Kallelalla oli vuonna 1914 oma sali tässä kyseisessä biennaalissa. Suomi valtiona on kuitenkin virallisesti osallistunut Venetsian biennaaliin vuodesta 1954. Suomi eroaa muista biennaaliin osallistuvista maista siten, että Suomen töitä voi nähdä sekä Aalto- paviljongissa että pohjoismaisessa paviljongissa.