Pokras Lampas, joka on Venäjän nykytaiteen suuri nimi

Author: | Posted in oriseutu No comments

Yle uutisten verkkosivuilla, www.yle.fi , kerrotaan nykytaiteilijasta nimeltään Pokras Lampas. Hänen töissään yhdistyvät graffitit ja kalligrafia, eli ne ovat calligraffitteja. Tämän taidetyylin on keksinyt alun perin hollantilaistaiteillija Niels Shoe Meulman. Tässä tyylissä on kyse myös erilaisten kulttuurien yhteen sulauttamisesta. Pokras Lampas kertoo ottavansa taiteeseensa vaikutteita paikoista, joihin hän on matkustanut, kuten arabimaat ja Aasia. Hän on keksinyt myös taidettaan kuvaamaan calligrafuturism- termin.

Pokras Lampas on tehnyt maailman suurimman calligraffittityönsä Moskovaan, Punainen lokakuu -nimisen tehtaan katolle. Tähän työhön kuului kaksi työpäivää, 750 litraa maalia ja 1625 neliömetriä maalattavaa pintaa. Tämä taideteos on toteutettu vuonna 2015. Teoksen yksityiskohdat ja valtava koko paljastuu kokonaan vasta, kun teoksen näkee ilmasta käsin.

Pokras Lampas on syntynyt vuonna 1991 Moskovan lähellä olevassa teollisuuskaupungissa nimeltään Korolev. Alkuun hän harjoitteli taidettaan graffittien muodossa, mutta kiinnostui myös muun muassa goottilaisesta kirjaintyypeistä. Hänen uransa nousu on ollut viimeisen kolmen vuoden aikana huimaa. Kyseinen taiteilija kun on tehnyt yhteistyötä jo muun muassa Niken, Lamborghinin ja Reebokin kanssa. Pokras Lampas on tehnyt ja tulee tekemään työtä tunnettujen brändien kanssa, mutta hän on kertonut tuntevansa, että hänen taiteensa juuret ovat katutaiteessa. Hän on tehnyt muotia myös itse.

Kyseinen taiteilija myös toivoo olevansa kansainvälinen taiteilija, sen sijaan että hän mieltäisi itsensä vain venäläiseksi taiteilijaksi. Tämä johtuu siitä, että hänen teoksensa ovat sekoitus kommunikointia ja kauneutta.

Hänen uusin teoksensa, Dualism, syntyi tilaustyönä pietarilaisen hotellin, joka on nimeltään Wynwood, sisäpihalle palomuuriin. Tämä Dualism-teos on myös yksi esimerkki Pietarissa olevasta suuresta innostuksesta katutaiteeseen. Tämän kaupungin Manege-näyttelytilassa on tällä hetkellä menossa laaja katutaiteeseen keskittyvä näyttely.

Mielestämme on hyvin mielenkiintoista huomata, mihin Pokras Lampas töillään pyrkii. Hän ei halua keskittyä pelkästään calligraffitteihin, vaan soveltaa niihin myös virtuaalitodellisia elementtejä ja lisättyä todellisuutta.

Minä taas toivon, että katutaideinnostus jatkuu edelleen, ja ehkä saapuu suuresti myös Suomeen. Suomalainen katukuva kun mielestäni ansaitsisi saada lisää myös sinne toteutettua katutaidetta, jota jokainen pääsisi ihailemaan.