Taidekeskus Salmela

Author: | Posted in oriseutu No comments

Vaikka taidekeskus Salmelan kesän näyttelyt on jo koettu, moni odottaa varmasti jo, mitä ensi kesä 2019 tuo tullessaan. Kesällä 2019 Taidekeskus Salmela juhlii 30- vuotisjuhlavuottaan. Verkkosivusto Wikipedia,www.wikipedia.org, kertoo Salmelan taidekeskuksen olevan suomalainen taidegalleria ja kesäajan kulttuuritapahtuma Mäntyharjun kirkonkylässä. Taidekeskus Salmelan toimintaan kesäisin kuuluuvat muun muassa kuvataidenäyttelyt, konsertit ja runotapahtumat. Taidekeskus Salmelassa esitellään kesäisin teoskokoelmia niin tunnetummilta nykytaiteilijoilta, kuin uusilta lupauksilltakin, Suomessa. Tänä vuonna 2018 Taidekeskus Salmelassa on ollut esillä useita mielenkiintoisia taiteilijoita.

Muun muassa Mi Kuopan veistokset, jotka esittelevät kalevalalaisia henkiolentoja ja kalevalalaisia miehiä ja naisia, ovat kovin kauniita. Hänen teoksissaan pronssi taipuu hennoksi verkoksi vastakohtana pronssin jykevyydelle.

Igor Baranov taas on esitellyt kovin erikoisia asetelmia tänä vuonna Salmelan taidekeskuksessa. Hän on kiinnostunut myyteistä ja kulttuureista. Igor Baranovin teoksessa Herbarium II, on maalatun asetelman muodossa esitelty niin lintua, kukkia, kuin myös eläimen luurankoa ja partaterääkin.

Myös Olli Mantereelta on ollut esillä mielenkiintoisia veistoksia. Muoto, pinnan rakenne, kiven pehmeys ja herkkyys ovat lähtökohtia hänen taiteessaan.

Mielenkiintoisia ovat myös Taneli Stenbergin työt. Hän yhdistää teoksiinsa klassisen maalauksen ja katutaiteen. Taneli Stenberg maalaakin teoksia seinille sekä kankaalle.

Erityisen kauniina nähdään myös Jan Nevan työt, jotka ovat maalauksia. Hän on kiinnostunut taas vuoropuhelusta klassisen taiteen ja nykytaiteen välillä. Hänen herkkä ja sujuva maalausjälkensä on todella kaunista. Hän myös käsittelee teoksissaan naiseutta kauniisti maalaten, samalla näyttäen ja piilottaen maalauksen aiheen.

Taidekeskus Salmela harjoittaa myös residenssitoimintaa Mäntyharjulla. Kun kesäkauden taidenäyttelyt ovat ohi, avaa taidekeskus Salmela ovensa nuorille taiteilijoille talviresidenssin muodossa. Tällöin näyttelytilat luovutetaan 4- 8 lupavan nuoren taiteillijan käyttöön. Tällä toiminnalla, jota taidekekus Salmela tekee yhdessä Mäntyharjun kunnan kanssa, on tarkoitus tukea nuoria taiteillijoita kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin alalla. Työskentely ja asuminen on tällöin taiteillijalle maksutonta. Residenssitoiminta aloitettiin taidekeskus Salmelassa vuonna 1994, ja noin 120 taiteilijaa on jo työskennellyt sitä kautta taidekeskus Salmelassa.

Taidekeskus Salmelan kesän 2019 ohjelmaa tullaan päivittämään taidekeskus Salmelan verkkosivuille syksyn 2018 aikana.