2016 Independent art fair_Thursday

Ateneumin taidemuseossa on jo vuonna 2016 alkanut taidenäyttely nimeltään Suomen taiteen tarina. Tämän kyseisen taidenäyttelyn ideana on luoda yhteyksiä ja rinnastuksia eri taiteilijoiden teoksien välillle. Näin tämä kyseinen taidenäyttely kertoo myös niin Suomen kuin maailman historiasta. Tämä taidenäyttely käsittelee teoksia vuodesta 1809 vuosikymmenelle 1970. Taideteoksia näyttelyssä on niin kansainvälisiltä kuin suomalaisilta taiteilijoilta. Kyseessä on todellinen suurnäyttely, jossa on monta teemaa ja varmasti paljon nähtävää kenelle tahansa. Näihin taidenäyttelyn teemoihin lukeutuu muun muassa Kalevala, symbolismi, uusi ilmaisu ja maisema. Uuden ilmaisun teeman alla on muun muassa Paul Gauguinin Maisema, sika ja hevonen- taideteos vuodelta 1903.

Kalevala teeman alla on suorastaan runollinen kokoelma teoksia. Tämä taitaa kertoa paljon kyseisestä taidenäyttelystä. Kalevala on innoittanut useita taiteilijoita. Alunperin nämä runot siirtyivät suullisena perintönä sukupolvelta toiselle. Kalevalan ensimmäinen versio on ilmestynyt vuonna 1835. Kalevalaa pidetään Suomen kansalliseepoksena. Kalevala-teeman alla on varmasti omasta mielestäni myös taidenäyttelyn synkimmät teokset. Tämä kyseinen teema vain on mielestäni hyvin vaikuttava.

Tämä kyseinen taidenäyttely tuntuu massiiviselta, ja varmasti sitä vielä onkin. Arkistosalissa on kirjeitä, luonnoskirjoja, postikortteja sekä valokuvia, joiden on tarkoitus kertoa taiteilijoiden arjesta. Esillä on taideteoksia salonkiripustuksin, joka kuvaa Ateneumin taidemuseon historiaa sadan vuoden takaa. Minusta tuntuu sille, että tämän kyseisen näyttelyn näkemiseksi kannattaa varata ainakin kokonainen päivä, jotta taideteoksia varmasti näkee ja ymmärtää myös Ateneumin taidemuseon alkuperäistä ja kokonaisvaltaista visiota kyseisestä taidenäyttelystä.

Tämä taidemuseo on julkaissut kyseisestä näyttelystä myös kirjan. Tämä kirja sisältää 16 asiantuntijoiden artikkelia ja viisi taidekokoelmiin pohjautuvaa novellia. Tähän taidenäyttelyyn liittyy taiteilijatapaamisia ja luentosarja taidenäyttelystä.

Tämä taidenäyttely kannattaa nähdä, jotta todella ymmärtää, mistä oikein on kyse. En osaa vielä sanoa, kuinka pitkään kyseistä taidenäyttelyä on suunniteltu, mutta varmasti se on tehty huolella ja pitkään suunnitellen. Mitäköhän on jätetty kertomatta? Varmasti on jokseenkin paljon, mitä tämä taidenäyttely käsittelee tai ei käsittele. On minun mielestäni kuitenkin aivan varma, että kyseessä on todellinen suurnäyttely kuvataiteen historiasta ja teoksista puhuttaessa.