Pieni terassi Tee-Se-Itse -tyylillä  

pieni terassi

Tee-Se-Itse – terassit pikkubudjetilla saattavat kuulostaa työläältä teemalta, mutta niiden ei tarvitse välttämättä sitä olla. Ne nimittäin voivat sopia hienosti ihmisille, joilla on pienet pihat, terassit tai parvekkeet.   

Kotisi pieni terassi saattaa olla valjastettu vain istuskelemiseen tai kukkien kasvatukseen, mutta ei molempiin. Tämä voi johtua yksinkertaisesti siitä, että terassin omistaja ei ole katsonut sinne, missä tilaa riittää yleensä hyvinkin. Nimittäin ylhäällä. Muista käyttää pystysuoraa tilaa, jota et ehkä ole aiemmin ajatellut. Seinät ovat myös erinomaisia paikkoja kukille ja samalla ne tuovat tunnelmaa pienelle terassillesi. Yksi halpa vinkki on aika tylsän kuuloinen, mutta tehokas. Lisää väriä. Pieni terassi hyötyy esimerkiksi värikkäistä tyynyistä ja kesäkukista (tai kukista ja kasveista ylipäätään). 

Kasveilla voi luoda monia asioita kuten vaikkapa eräänlaisen sisäänkäynnin terassille. Asettelemalla niitä sisäänkäynniksi voit saada hienon tunnelman. Sama koskee myös vaikkapa terassin seinästä tai katosta roikkuvia kasveja, joiden avulla erityinen tunnelma vain odottaa keksijäänsä.  Seinäistutukset ovat joka tapauksessa loistava keino muuttaa pientä terassia edullisesti. Jos sinulla on taitoa puukäsityöhön ja nikkarointiin, voit rakentaa puisen pystykasvattamon esimerkiski vanhoista tikapuista.  

Matot ja valaistukset ovat tosi jees

Jokin helppo ja halpa asia piristää pientä terassiasi ilman suuria remontteja. Se on iso ulkomatto. Se on hyvä tapa tuoda väriä takapihalle, mutta se on myös edullinen tapa muuttaa tilaa ilman, että terassin lattiaan maalaaminen olisi tarpeen. Jos haluat nostaa terassin ilmettä helposti, investoi ihmeessä ulkovalaistukseen. Pujota LED-nauhoja terassillesi itsellesi sopivalla tavalla, ja se tuottaa tunnelmaa mahtavasti syksyn ensimmäisissä pimeissä illoissa.  Lyhdyt ovat myös erinomainen vaihtoehto tunnelman kohottamiseksi, mutta suosittelemme käyttämään LED-valoja tässäkin, sillä ne ovat sekä tehokkaita että turvallisia, koska ne eivät kuumene. 

Pienen terassin tilan voi maksimoida myös piilotetulla säilytystilalla. Terassipenkki tai -pöytä voi toimia säilytyspaikkana esimerkiksi heittovilteille, tyynyille tai muulle sälälle, jota terassilla voi joutua tai saada joskus käyttämään. Pienistä terasseista saa tilaa valjastettua helposti lisää, kun hankkii kokoontaitettavia huonekaluja. Kokoontaitettava pöytä on varsin oivallinen tapa säästää tilaa, sillä sen voi siirtää vaikkapa seinän viereen tarvittaessa, eli silloin kun sitä ei tarvitse esimerkiksi ruokien tai juomien alustaksi.

Pienessä terassissa voi hyvin käyttää samoja ideoita kuin vaikkapa kodin pienten huoneiden sisustuksessa. Jokainen tietää että pienessä tilassa peilit voivat tuoda fiiliksen siitä, että tila onkin suurempi. Tätä käytetään esimerkiksi joissakin baareissa, jotka näyttävät hetken aikaa suurilta tiloilta, kunnes paljastuu että se tyyppi joka tuijotti sinua, oletkin sinä itse. Terassin seinälle voi ripustaa isonkin peilin ja heti se antaa tilan tuntua. Se voi olla samalla muutenkin mukava sisustuksen elementti. 

Tarvitaanko terassille edes lattiaa?

Rivitalon ensimmäisessä kerroksessa tai omakotitalossakaan ei välttämättä tarvitse olla perinteistä terassia puulattioineen, sementtilattioineen, liuskekivilattioineen ja niin edelleen. Jos pihalla on nurmikkoa, kokoa sinne terassikalusteita ja muutamia muita tarvikkeita. Terassi voi toimia myös maatasalla, kun sen rajaa jotenkin omaksi alueekseen.  

Jos takapihalta löytyy suuri puu, hyödynnä sitä. Rakenna puupenkki sen ympärille puisten kuormalavojen avulla ja maalaa se lempivärillä. Lopuksi voit kruunata penkin koristetyynyillä. Kuormalavoilla voi muutenkin tehdä terassille halpoja ja kestäviä huonekaluja. Ne ovat tosin aika kovia, mutta juurikin tyynyt pehmentävät mukavasti esimerkiksi selkää tai sitten pakaroita. Niitä voi koristella helposti myös kasveilla: poraa muoviset istutuslaatikot tai ruukut puiseen kuormalavaan kiinni sekä aseta ne seinää vasten.