Pienen huoneen sisustaminen on taitolaji

pienen huoneen sisustus

Oikeanlaiset pienten makuuhuoneiden sisustusideat voivat muuttaa pienen ahtaan tilan kutsuvaksi rentoutumistilaksi, jos ottaa käyttöön käytännöllisiä säilytysratkaisuja ja sisustussuunnitelmia. Jopa kaikkein vaatimattomimmalla huoneella on mahdollisuus toimia viihtyisänä pienenä makuuhuoneena, ja fiksu kalusteiden käyttö voi tehdä siitä myös monikäyttöisen tilan – jopa niin, että siihen pystyy mahdollisesti sisällyttämään hyödyllisiä opiskelutiloja, työskentelytiloja ja säilytystiloja.

Huolellinen suunnittelu ja ripaus inspiraatiota riittää pienen makuuhuoneen potentiaalin maksimoimiseksi. Pieni huone kokee usein parannuksen perinteisen pohjaratkaisun uudelleen miettimisestä. Voit esimerkiksi sijoittaa huonekalut (tai ainakin osa) yhdelle seinälle – ja vieläpä mieluiten sille seinälle, jota näet vähemmän tilassa ollessasi. Näin saat ahtautta pois. Pois näkyvistä on paras vinkki (tai ainakin yksi niistä) pienessä makuuhuoneessa, sillä kaikki näkyvät esineet saavat huoneen tuntumaan ahtaalta – ja siksi se tuntuu entistäkin pienemmältä.

Vaatekaapit mittojen mukaan 

Mittatilaustyönä valmistetut vaatekaapit ovat keino, jota monet eivät tule ajatelleeksi. Vaatekaappien rakentaminen sängyn molemmin puolin auttaa luomaan kehyksen, joka pitää katseen yhdellä seinällä. Muilla seinillä ei ole näin mitään esteitä, jotka vievät arvokasta tilaa.  

Tämä on vanha vinkki mutta toimii aina. Voit kaksinkertaistaa pienen makuuhuoneen tunnelmaa, kun käytät heijastavia pintoja. Ne kun voivat luoda optisen illuusion isommasta tilasta. Kompaktissa makuuhuoneessa on hyvä käyttää peilikaappeja, jotta tila tuntuisi suuremmalta kuin se on.

Maali on oivallinen ratkaisu useisiin sisustusongelmiin. Sen lisäksi, että väriläiskä voi piristää tilaa ja tehdä siitä kutsuvamman, sillä voidaan myös torjua muita esteettisiä ongelmia. Niihin kuuluu myös se, että sen avulla voidaan saada pieni tila tuntumaan isommalta.  

On järkevää investoida niin korkeaan vaatekaappiin kuin fyysisesti mahdollista. Käytä sitten vaatekaapin yläpuolella olevaa tilaa ylimääräisen säilytystilan etsimiseen laatikoille ja koreille. Näin voit varmistaa että jokainen sentti tilaa lattiasta kattoon on käytetty optimaalisesti. Pidä korit ja laatikot järjestyksessä, mutta älä jätä niitä epäsiisteiksi, jotta kaapin yläosa ei näytä kaoottiselta.

Työtäkin voi makuuhuoneessa tehdä

Näinä päivinä pientä makuuhuonetta voidaan tarvita myös työn tekemiseen. Etätöiden kulta-ajalla etsimme tapoja käyttää jokaista tilaa vaihtoehtoisesti. Makuuhuone ei toki ole paras paikka työnteolle mutta se voi jossain tapauksissa olla ainoa mahdollinen. Siksi kannattaakin pitää makuuhuoneen pöytä siistinä, jotta siihen saadaan silloin tällöin tietokone mahtumaan.


Väriläiskillä ihmeitä aikaan

Värillä on myös väliä, luonnollisesti. Keltaista tai jotain muuta pirteää väriä voi käyttää pienessä tilassa, jolloin se piristää mukavasti. Vaarana toki voi olla että ko. väriä käytetään liikaa. Siksi kannattaakin maalata vaikkapa puoleen väliin asti ja viimeistellä kirkkaan valkoisella tai samantyyppisellä neutraalilla värillä. Tämän yhdistelmän avulla saat  ilmavan ja tilavan modernin makuuhuoneen tunteen. 

Pienen makkarin saa näyttämään isommalta myös usein helposti valitsemalla teemaksi valkoisen, jota voi sitten piristää erilaisilla tavoilla. Neutraalia lattiaa kun yhdistelee valkoisiin seiniin ja minimaaliseen sisustukseen, saa tällä tavalla tyylikkään ja simppelin makuuhuoneen. Samalla huonekalujen tulisi olla melko vaaleita ja kevyitä. Valkoiseen voi kuitenkin lisätä jotain väriä helpostikin, kuten edellä mainittua keltaista mutta myös sinisen sävyt sopivat valkoiseen perusilmeeseen täydentäjänä. 

Tikashyllyllä (eli tikapuun näköisellä hyllystöllä) voidaan saavuttaa seinähyllystön etuja. Se sopii hyvin ahtaaseen huoneeseen, myös moneen muuhun kuin pelkkään makuuhuoneeseen. Vaatekaappi liukuovella on erinomainen ahtaassa huoneessa ja parhaimman tuloksen saa kun liukuovessa on vieläpä peilit tuomassa lisää tilan tuntua.  

Jos vain mahdollista, niin seinältä alas kääntyvä sänky voi olla oivallinen tilan vapauttaja. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että muiden huonekalujen tulisi olla tarpeeksi kevyitä siirtämistä varten.