Liiketunnistinvalaisimilla turvaa

liiketunnistin valo

Asunnon omistajien on joskus  harkittava ulkoturvavalaistuksen lisäämistä tontilleen, sillä rikolliset saattavat käyttää hyväkseen pimeitä varjoja kotisi pihalla.. Pimeä koti tai piha on altis rikolliselle toiminnalle, joten pitämällä omaisuutesi hyvin valaistuna, voit ennaltaehkäistä rikoksia ja vahingontekoja. 

Toisaalta taas ihmiset, jotka jättävät valot päälle päivällä ja jättävä ne päälle koko päiväksi, saattavat herättää murtovarkaiden huomion. Jos ihmiset ovat kotona, he sammuttavat valot, ja tämä kertoo siitä, että joku on kotona.

Turvavalaistuksessa kannattaa asentaa myös ajastimet sisä- ja ulkovaloihin, jotta ne jäljittelevät ihmisen toimintaa. Ulkovalojen pitäisi syttyä yöllä ja sammua päivällä. Sisätiloissa valojen pitäisi syttyä ja sammua eri huoneissa, imitoiden sitä että siellä on joku asukas liikkeellä. Jos taas lähdet lomille, on ajastimilla  erityisen tärkeä rooli.

LED-polttimot ovat parhaimmat

Kun asennat ulos turvavalaistusta, on suositeltavaa käyttää liiketunnistimella varustettuja valaisimia, joissa on vaihdettavat LED-lamput – katso esimerkiksi os. https://www.nettilamppu.fi/ulkovalaisimet-liiketunnistimella/

Aurinkokennovalot eivät Suomen keleillä ole välttämättä paras vaihtoehto, vaikka nekin ovat kehittyneet melkoisesti. Kiinteästi kytkettyjen LED-valojen pitäisi kestää melko pitkään, mutta kannattaa ottaa selvää voiko polttimoita vaihtaa itse. 

Ulkokäyttöön tarkoitettu Kelvin-asteikko on opettelemisen arvoinen asia. 4000 kelviniä vastaa täysikuuta, joka on jo hyvä valoteho. Kelvinasteikko pääsee aina 10 000:n asti, mutta 4000 kelvinin jälkeen valo muuttuu vain sinisemmäksi. 


Riskialttiit alueet tulee valaista

Kaikki ulos asennettava turvavalaistus sijoitetaan kodin kaikkiin riskialttiisiin alueisiin. Riskialttiit alueet voivat vaihdella, mutta hyvä idea on sijoittaa valaistus talon jokaiselle sivulle. Ei kannata siis asentaa liiketunnistusvaloja pelkästään etupihalle, sillä tällöin varkaat voivat päästä takaovesta tai -ikkunasta sisään pimeyden turvin.

Jos haluaa varmistua kunnolla, että valot pääsevät jokaiseen mahdolliseen soppeen, kannattaa asennuttaa liiketunnistusvalaisimet paikkoihin, jotka löytyvät oheisesta listasta.

  • Jokainen ulko-ovi riippumatta siitä, millä puolella taloa se on.
  • Kuistinvalot 
  • Kaikki maanpäälliset ikkunat.
  • Sivu- ja takapihan portit.
  • Pihatie, erityisesti jos sisältää ajoneuvojen parkkipaikan

Joskus halutaan asentaa valaistus takapihoille, joka voi olla hyvä vaihtoehto riippuen kodin sijainnista. Luonnon läheisyydessä asuvilla liiketunnistusvalojen pitäminen kauempana voi tehdä turhia hälytyksiä. Mutta joskus kauemmas anturien asentaminen on järkevää. Esimerkiksi pihatien alapäähän voidaan asentaa antureita, jotka käynnistävät valot, jotka sitten valaisevat pihatien ja kävelytien.

Valaisimet tarpeeksi korkealle ja murtovarkaiden ulottumattomiin

Kun asennat ulkovalaisimia, on järkevää asentaa ne niin korkealle  että ne ovat rikollisten ulottumattomissa.  Suosittelemme, että kaikki valaisimet sijoitetaan minimissään 2,5 metrin korkeuteen.  Näin korkealta rikollisten on yleensä vaikea päästä järjestelmään käsiksi, mutta siltä korkeudelta kuitenkin liiketunnistimet toimivat edelleen. Ulkovalojen liiketunnistimissa on muutaman metrin raja, joten kovin korkealle niitä ei kannata asentaa ja mitä korkeammalle valot on asennettu, sitä pienemmälle etäisyydelle ne pystyvät näkemään.

2,5 – 3 metrin korkeudessa liiketunnistimella varustetut valot myös valaisevat sopivan laajalta alueelta, sillä valonsäde leviää tarpeeksi pitkälle. Voimakkain alue on suoraan polttimon alapuolella, mutta valo eliminoi varjot ja ns. sokeat kohdat, jonne voi helposti piiloutua, jos on pahat mielessä. 

Muita vinkkejä murtovarkauksien ennaltaehkäisyyn

Voit myös tehdä monia muita asioita estääksesi murtautumisia. Hyvä tapa vähentää asuntomurtoja on esitellä itsensä naapureille, jotta he tietävät, kuka taloon menee ja kuka sieltä lähtee. Voit myös kertoa heille, jos olet lomalla.

Yhdysvalloissa esimerkiksi suurin osa asuinalueita koskevista rikoksista tapahtuu päivänvalossa. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan ole tästä tietoisia. Siksi he kytkevät hälytykset pois päältä päiväsaikaan.